Bij steeds meer cao-onderhandelingen verdwijnen de extra dagen uit de cao. In plaats daarvan wordt afgesproken dat werknemers zelf mogen kiezen; extra geld, alsnog vrije dagen kopen of bijscholing.

PKB

In het afgelopen jaar werd in zeker 70 nieuwe cao’s gekozen voor zo’n keuzebudget, in totaal vallen daar zo’n 550.000 mensen onder, schrijft De Telegraaf. Er werden vorig jaar 339 cao’s afgesloten, in bijna 20 procent van de afspraken geldt dus nu een zogeheten Persoonlijk Keuze Budget (PKB). Die PKB’s komen in plaats van de bovenwettelijke vakantiedagen, meestal vijf, die in veel cao’s zijn opgenomen.

Stuwmeer aan vakantiedagen

Het is een van de oplossingen voor het overschot aan vakantiedagen dat wordt opgebouwd door werknemers. Het overbekende stuwmeer aan vakantiedagen is een groot probleem voor werkgevers, als zij alle dagen die werknemers nog tegoed hebben in een keer zouden moeten uitbetalen, komt dat neer op een bedrag van 17 miljard euro. Gemiddeld houden werknemers 14,5 vakantiedagen over per jaar.

Werking

“De bovenwettelijke dagen worden omgezet in geld. Werknemers kunnen dan zelf bepalen of ze er extra vrije dagen voor kopen of bijvoorbeeld een opleiding volgen”, legt een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN uit in de krant. Als werknemers aan het eind van het jaar geen aanspraak hebben gemaakt op hun budget, krijgen ze het alsnog uitbetaald.

De oplossing

Iselect biedt een eigentijdse online arbeidsvoorwaardentool voor cao-partijen. De optimale ondersteuning voor bedrijven of bedrijfstakken die een Persoonlijk Keuze Budget willen invoeren. Het biedt u als werkgever een oplossing om alle regelingen, verplichtingen en collectieve voordelen onder de aandacht van uw medewerkers te brengen. Het arbeidsvoorwaardenportaal is dé optimale ondersteuning voor bedrijven en bedrijfstakken die flexibele arbeidsvoorwaarden en/of een individueel keuzebudget invoeren.

  • Contact met Iselect?  Klik hier
  • Voor het originele artikel, klik hier.

Bron: RTLZ – Michaël Niewold
Datum: 24 januari 2016