5 manieren om arbeidsvoorwaarden te moderniseren

Modernere cao’s met meer maatwerk en flexibiliteit en meer invloed op de eigen werktijden. Huidige trends op het terrein van arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Van een vaste naar een gemiddelde werkweek
    Veel werkgevers in de bouw willen van vaste werkweken met toeslagen voor overwerk af. Ze willen liever een gemiddelde werkweek van 40 uur, met alleen overwerktoeslag als er vóór 6 uur en na 20 uur moet worden gewerkt. Schilders brengen iets vergelijkbaars al in de praktijk: ze sparen extra gewerkte uren in de drukke zomermaanden tot een maximum van 150 uur en nemen vrij in de stille wintermaanden. Voordeel voor de werknemer is dat hij hierdoor niet steeds in de WW terechtkomt.
  • Flexibele begin- en eindtijden

    In de Metaal en Techniek (‘kleinmetaal’ zoals isolatie-, installatie- en metaalbewerkingsbedrijven) klinkt de roep naar flexibele begin- en eindtijden om de sector aantrekkelijk te houden voor jongeren die werk en gezin willen combineren. Ook de invoering van een vierdaagse werkweek kan hieraan bijdragen

  • Meer maatwerk binnen cao’s

    Troost noemt als voorbeeld de cao in de ‘grootmetaal’, waar de verschillen tussen opkomende hightechbedrijven en traditionele maakbedrijven steeds groter worden. Eerstgenoemde groep zou wel een flinke loonsverhoging willen doorvoeren om de concurrentie op de arbeidsmarkt aan te kunnen gaan, terwijl de tweede groep bedrijven daar veel voorzichtiger in zit.

  • Bouw seniorendagen af

    Volgens een berekening van Bouwend Nederland heeft een oudere bouwvakker – met 62 verlofdagen – 20 dagen meer dan een collega in het schildersvak. Werkgevers in de bouw willen deze seniorendagen afbouwen danwel afschaffen om oudere werknemers aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt.

  • Kies voor een persoonlijk budget

    Geld dat wordt bespaard door het afschaffen van seniorendagen, kunnen werkgevers ten goede laten komen van een persoonlijk budget voor werknemers. Dat kunnen werknemers besteden aan bijvoorbeeld scholing, vrije tijd, een fitnessabonnement. Gemeenteambtenaren krijgen met ingang van volgend jaar al zo’n persoonlijk budget.

De oplossing

Iselect biedt een eigentijdse online arbeidsvoorwaardentool voor cao-partijen. De optimale ondersteuning voor bedrijfstakken die flexibele arbeidsvoorwaarden willen invoeren en ontzorgen voor MKB-bedrijven én grote ondernemingen. Het biedt u als werkgever een oplossing om alle regelingen, verplichtingen en collectieve voordelen onder de aandacht van uw medewerkers te brengen. Het portaal is dé optimale ondersteuning voor bedrijven en bedrijfstakken die flexibele arbeidsvoorwaarden en/of een individueel keuzebudget invoeren.

  • Contact met Iselect? Klik hier
  • Voor het originele artikel, klik hier

Bron: www.hrpraktijk.nl

Datum: mei 2015